Op zoek naar wat recht voor onze neus ligt

15 jul 2024 | 0 Reacties

Ben ik de enige die er niet genoeg van krijgt om terug naar de basis te gaan, waar het allemaal begint?

Living Your Design (Leef Je Design): ik doe de workshop nu voor de 4de keer!
De eerste keer deed ik ‘m bij Jakub Stritezsky (Human Design America, 2019). De 2de keer bij John Cole & Amy Lee (Human Design Collective, 2022). De 3de keer bij Nayla Nasra (Instituut voor Human Design, 2023). En nu doe ik ‘m weer bij John & Amy, ook al ben ik intussen een gelicentieerd Living Your Design Guide.

Ik heb geen behoefte om Rave ABCs en Rave Cartography meerdere keren te doen (dit zijn de vervolgcursussen, na Living Your Design). Maar wel Living Your Design.

Vanuit de International Human Design School en Ra noemt men het “an awakening workshop”, en ik voel dat ook wel. Telkens opnieuw raak ik een dieper laagje van wat het betekent om Projector te zijn met emotionele Autoriteit en een definitie van 5 specifieke centra in een simple split.

Schaarse nieuwelingen

En het is een verademing om te mogen getuigen van nieuwelingen in het experiment die de reis nog maar net zijn aangegaan: hun verwondering, hun onschuld, want ze zijn nog niet “kapot” geconditioneerd met al die Human Design-info, -taal en -details. Al valt het mij op dat de echte nieuwelingen in Leef Je Design schaarser aan het worden zijn. Tegenwoordig hebben de meesten precies al het een en ander achter de kiezen voor ze in een Leef Je Design-workshop terechtkomen.

En vroeger was dat anders. Vroeger wist je amper of niks van Human Design af voor je aan Living Your Design deelnam, want Living Your Design was zowat de enige ingang. Maar met de komst van het wereldwijde web veranderde dat allemaal, alsook omdat er steeds meer publicaties over Human Design beschikbaar werden.

In de workshop met Amy & John merk ik nu ook weer op dat mensen die echt nieuw zijn in Human Design de meest fantastische vragen stellen. En ik merk dat ik alleen al daarom voel dat ik precies in die klas moest zitten: omdat die vragen prikkelen om weer op een nieuwe manier naar de materie te kijken. Ik heb nog maar één sessie achter de rug en heb het gevoel dat het ‘m nu al dubbel en dik waard is 😄

De essentie

Maar als ik met anderen over Human Design praat dan merk ik vooral veel weerstand op en het verlangen om dieper te willen duiken, alsof men neerkijkt op de basis en neerkijkt op Leef Je Design zelfs (en dan bedoel ik niet het feit dat velen het te duur vinden of zich niet met IHDS-dingen willen inlaten).

Hoe diep ik ook duik in Human Design — en dat doe ik ook: Rave Cosmology en Professional Analyst Training-student hier — telkens weer opnieuw brengt het me terug naar de basis en besef ik wat weer de essentie is (en nee: het is niet Strategie & Autoriteit).

De details en de diepere structuren dragen niets bij anders dan dat ze de essentie weergeven op een meer gedetailleerde manier, in mijn ervaring. En tegelijk helpen die details en diepere structuren ook weer om die essentie beter te begrijpen.

Daardoor besef ik ook weer dat het niet uitmaakt of je diep duikt of aan de oppervlakte blijft: de essentie blijft de essentie. In dat opzicht voelt het ook vaak als een kosmische grap dat mensen maar blijven betalen om nog meer en nog meer kennis van Human Design te kunnen verkrijgen 😂

Ik begreep ook eerst niet waarom ik überhaupt had ingeschreven voor Professional Analyst Training en in veel lessen zit ik dan te luisteren naar de gedetailleerde analyses van mijn lerares en mede-studenten over een grafiek en voel ik me bijna “uitchecken” omdat ik me stellig afvraag: wat draagt dat nu eigenlijk bij?

En op andere momenten ben ik dan helemaal mee en vol verwondering over wat je allemaal uit een chart kan halen en hoe magisch het is om al die keynotes te synthetiseren.

Maar hoeveel bewijs heb ik nog nodig?
Hoeveel dieper moet ik nog duiken?

Het is iets van de mind om steeds opnieuw toch daar naar op zoek te willen gaan, om toch nog niet bevredigd te zijn. An sich is het niet mogelijk om de mind te bevredigen. Het is nooit genoeg voor de mind. Nooit genoeg informatie, nooit genoeg details, nooit genoeg bewijs, houvast, controle, zekerheid, etc.

Het is eigen aan de mind om steeds weer in de verwarring en de twijfel te komen en het gevoel van “niet-weten” te willen aanpakken.

Betaalmuren en verdienmodellen

Ik hoor dan ook wel eens zeggen (en ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan) hoe oneerlijk het is dat Jovian en de IHDS alles achter die dure betaalmuren willen houden.

En dan denk ik weer: wat moet je dan nog allemaal weten? Heb je nog steeds niet genoeg?

Ik moet dan altijd weer denken aan Richard Rudd — en hij zei het onlangs weer — die er eerlijk voor uitkomt dat hij mensen eigenlijk “trickt” met de Gene Keys. Eigenlijk is het poepsimpel, maar de mind gelooft daar niet in. De mind neemt pas iets serieus als het gekunsteld en complex en uitgebreid en ingewikkeld is.

Dus hij creëerde een Gouden Pad en een heleboel spin-off programma’s om de mind bezig te houden — waar hij natuurlijk ook comfortabel geld mee verdient, maar, in tegenstelling tot Jovian/IHDS heeft Richard een hoofdberoep en hoeft hij dus niet te leven van de Gene Keys en gaat het merendeel naar liefdadigheidsprojecten — want de mind denkt dat het dat allemaal nodig heeft om te komen waar Richard hen naartoe wil verwijzen.

Zo is het met Human Design ook. Het is eigenlijk zo simpel als iets. En toch maken we er iets ingewikkelds van.

We geloven dat we dat allemaal nodig hebben om te komen daar waar Human Design ons naartoe wil verwijzen. En dat is niet zo. Dat is de mind. En de mind weet het niet. Living Your Design herinnert mij daaraan. Leef Je Design brengt me terug bij die essentie, door die kijk van totale nieuwelingen in Human Design te mogen aanschouwen, om in die mensen hun aura te mogen vertoeven en Human Design weer te kunnen bekijken door de ogen van mensen die er niets van afweten.

Ik vind dat echt fantastisch.

En zo probeer ik die blik ook telkens weer terug te vinden in mezelf, ondanks al die kennis die ik reeds heb van Human Design.

De essentie is gratis

Eigenlijk is er maar één reden waarom de vervolgcursussen en de professionele trainingen zijn gecreëerd: voor de mensen die Human Design willen overdragen en doorgeven.

Maar als het gaat om je experiment?
Dan heb je enkel de basis nodig. En die vind je in Living Your Design.
Meer niet.

Beter nog: eigenlijk heb je alleen die essentie nodig en dat is iets wat los staat van Human Design an sich. Dat is iets wat het leven jou zelf laat zien. Human Design is slechts het middel om die essentie aan te wijzen, voor mocht je ’t niet zien in het leven zelf. Net zoals Gene Keys en vele andere modaliteiten en leringen die naar datzelfde wijzen.

Die essentie is gratis.
Het is het leven zelf.
Alles wat we nodig hebben zit in dat leven. Het leven van ons leven.
En toch blijkt dat we zowat een heel leven nodig hebben om ons bewust te worden van die essentie. En velen hebben zelfs niet eens door dat daar iets is om zich bewust van te worden. What a waste!

Maar vele anderen zijn zich ervan bewust zonder ook maar iets anders nodig te hebben.
Wat een magie!

Het lijkt wel de kosmische grap van dit hele menselijke bestaan 😂
We lijken met velen op zoek naar datgene wat recht voor onze neus ligt.
Hilarisch*, toch?

(*) Hierbij dan ook de reminder dat we onszelf, het leven en vooral onze mind niet zo serieus hoeven te nemen.

Leef Je Design — nieuwe workshopreeks start in september 2024
Wil je graag een start maken met jouw Human Design-experiment en leren over het fundament van dit bijzondere systeem? Ben je het overzicht kwijt en wil je Human Design op een gestructureerde manier leren, bestuderen en beoefenen? Hier lees je alle info over de nieuwe workshopreeks die in september start.

Vond je dit waardevol?

Doneer via Stripe ⊹ Doneer via Paypal



0 reacties

Een reactie versturen