Daisy De Boevere

Wat is Human Design?

Officiële bronnen spreken over Human Design als wetenschap.
Het is zogezegd een logisch en empirisch systeem dat je zelf kan testen.

Maar voor mij is het verhaal veel genuanceerder dan dat.

Ik zou het om te beginnen geen wetenschap noemen, althans niet in de traditionele zin van het woord.
Er is namelijk op dit moment geen manier om dit op een objectieve manier te testen en met beoordeling van vakgenoten.
Misschien wordt het in de toekomst ooit een wetenschap, wie weet.


Het beste wat ik ervan kan maken is dat het eerder aanleunt bij een kunstvorm. Levenskunst.
Deze term wordt ook vaak gebruikt bij het omschrijven van wat Human Design is: de kunst van het "differentiëren."
Het gaat om het ontdekken en omarmen van jouw uniekheid, jouw unieke zijn in een uniek, menselijk leven.


Human Design is een synthese van verschillende esoterische modaliteiten — de Chinese I'Tjing, het Hindoe-Brahmaan chakrasysteem, Westerse astrologie en de Joodse Kabbala — en bevat elementen die we kennen uit bepaalde wetenschappelijke strekkingen, zoals biochemie, genetica en kwantummechanica.

Het is echter niet zo dat Human Design deze modaliteiten in zijn geheel meeneemt of wetenschappelijk kan onderbouwen. Het neemt slechts aspecten uit bovengenoemde modaliteiten en brengt ze samen tot een nieuw begrip, een nieuw systeem.

Het verhaal

Het was begin januari 1987, op het eiland Ibiza. Robert Alan Krakower kreeg een onverwachte mystieke ervaring met “een Licht” en “een Stem.” Gedurende 8 dagen kreeg hij een stroom aan informatie te verwerken die uiteindelijk leidde naar het ontstaan van het Human Design Systeem. Voortaan ging Robert Alan door het leven als “Ra Uru Hu.”

In 1989 schreef Ra Uru Hu zijn Rave I'Ching. Daarna volgden een aantal publicaties over het Human Design Systeem. Ra Uru Hu reisde de wereld rond om het Human Design Systeem te onderwijzen. Hij stierf in 2011, waarna zijn werk werd verder gezet door Jovian Archive en de Internationale Human Design School

Is Human Design een cult?


Menige mensen trekken hun wenkbrauwen op wanneer ze het ontstaansverhaal van Human Design lezen.
Dat deed ik ook toen ik dat verhaal te weten kwam. Sterker nog, Ra Uru Hu deed ook een heleboel voorspellingen voor de toekomst, die erg op science fiction lijken, wat heel deze materie natuurlijk lastig "te geloven" maakt. Menige sektes hebben namelijk een "mystiek" achtergrondsverhaal en een bepaalde profetie voor de wereld.


Maar als er iets is wat ook van in het begin door Ra werd gezegd is dat het belangrijk is dat je niets gelooft van wat hij vertelt. Het is namelijk geen geloofssysteem, zei hij, maar iets wat je voor jezelf kan testen door met wat je leert over jouw Human Design-grafiek te experimenteren. Niettemin maken veel mensen zich zorgen of Human Design al dan niet een cult is.


Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit voor mij geen cult is, al zullen er wel altijd mensen zijn die deze informatie handig inzetten om anderen te onderdrukken of te beheersen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Het gaat er net om dat je met een skeptische geest in het experiment stapt en dat je ontdekt dat de enige autoriteit in jouw leven, jouw eigen innerlijke Autoriteit is. Van zodra je iemand tegen komt die jou dus vertelt hoe jij jouw leven moet leven of welke beslissingen je moet maken, jou schaamte aanpraat omdat je het experiment misschien niet "goed" doet, dan weet je eigenlijk al dat die persoon helemaal niet bezig is met Human Design zoals het bedoeld is.


Interessante artikels:

Wat doet Human Design?


Ook dat is een lastige vraag om te beantwoorden.
Er zijn allicht evenveel antwoorden als dat er mensen zijn die met Human Design experimenteren.
Maar globaal kunnen we zeggen dat Human Design het potentieel in zich draagt om jou te helpen weerstand in jouw leven te elimineren en meer voldoening te ervaren. Maar het is lastig om daar een belofte rond te maken.


Het is echter niet zo dat je met Human Design jouzelf of jouw leven kan "verbeteren." Er is immers geen enkele garantie dat jouw leven "beter" wordt, dat jij rijker of gezonder kan worden of dat je er je financiële status mee kan verbeteren. Het is dan ook geen "self help" of "self improvement" tool. Al wordt het systeem door menige mensen wel vaak zo ingezet, wat dan weer tot heel wat verwarring kan leiden.


Als ik vanuit mijn ervaring spreek, dan merk ik dat ik een soort ontspanning ervaar in mijn eigen leven.
Human Design lijkt me in staat te stellen mijn leven te leven vanuit diepe acceptatie, waardoor mijn lichaam niet langer onder die immense spanning komt te staan om het leven te moeten gaan "maken." Ik vecht niet langer tegen het leven. Ik probeer niet langer het leven naar mijn hand te zetten.
Echter, er gebeuren nog steeds minder fijne dingen in mijn leven en het leven kan nog steeds ontzettend ongemakkelijk en pijnlijk zijn met momenten. De manier waarop ik daar in sta, echter, komt niet langer vanuit weerstand en dat lijkt wel een groot verschil te maken.


Interessante artikels:

De lichaamsgrafiek

De synthese van aspecten uit bovengenoemde modaliteiten worden zo gestructureerd en geordend dat ze in een soort "lichaamsgrafiek" (body graph) visueel kunnen worden weergegeven. Rond de lichaamsgrafiek zit vaak ook een "mandala" die astrologische en I'Tjing-elementen weergeeft in een soort dubbel wiel.

Human Design toont jou hiermee een concrete grafiek van jouw eigen natuur van bij geboorte (Persoonlijkheid, in het zwart) en ca. 3 maanden voor je geboorte (Design, in het rood).

Jouw blauwdruk bestaat uit 26 planetaire activeringen met hun specifieke Human Design-poorten en -lijnen, gebaseerd op jouw geboortegegevens. Deze gegevens worden dus vervolgens visueel weergegeven op een lichaamsgrafiek, van waaruit je jouw unieke mechanica kan leren aflezen en begrijpen.

Human Design geeft je eenvoudige handvatten om de juiste beslissingen te nemen, jezelf te zijn en weerstand in je leven weg te nemen. Het biedt je de mogelijkheid om jezelf te ontdekken en je eigen aard te begrijpen en te accepteren.